Voorkomen is beter dan genezen, toch ligt de focus in de zorg met name op het bestrijden van zichtbare aandoeningen. Zonde, want wie inzet op preventie kan mensen helpen, nog voor het te laat is. De Nederlandse Zorg Autoriteit (Nader te noemen NZa) wilt met haar publicatie ‘Preventie is ook zorg’ laten zien dat er ruimte is voor nieuwe preventie-initiatieven in de zorg. Door middel van een serie informatiekaarten wilt de NZa voorlichting geven en inspireren. In haar informatiekaarten noemt de NZa Superbrains als een voorbeeld op het gebied van preventie-initiatieven in de zorg. Daar zijn we natuurlijk trots op! Maar wat maakt Superbrains nou zo een goede preventietool?
Wat is Superbrains?
Superbrains is een Lifestyle Game die je helpt om je gedrag te veranderen. De basis van de App is het ontwikkelen van nieuwe gewoontes. Zo leer je bijvoorbeeld om vaker te gaan wandelen, mediteren, of beter te plannen. Door gezonde gewoontes aan te leren verander je jouw manier van leven en kan je de beste versie van jezelf worden. In Superbrains kun je zelf actief aan de slag met jouw doelen, alleen, of samen met jouw behandelaar. Superbrains is de zelfhulp-App voor, tijdens en na de behandeling!
Superbrains als preventietool
Onder preventie verstaan we enerzijds het voorkomen dat mensen ernstige klachten krijgen en anderzijds dat mensen die al klachten hebben, niet nog ergere klachten krijgen. Superbrains helpt hierbij omdat je in Superbrains zelf aan de slag kan met je eigen doelen. In de App vind je tal van tools om inzicht te krijgen in je eigen gedrag, maar ook om je huidige gedrag te veranderen. Zo kan iemand die depressief is en wacht op zijn behandeling met Superbrains leren om weer naar buiten te gaan om te wandelen, starten met mediteren of beter leren slapen. Superbrains helpt mensen met AD(H)D, depressie of andere klachten om de Baas in eigen Brains te worden. Laat ik je een uitgebreider voorbeeld geven hoe Superbrains gebruikt kan worden als preventietool:
Jan denkt dat hij ADHD heeft. Hij heeft regelmatig last van stemmingswisselingen, heeft moeite om zich te concentreren en slaapt vaak niet voor 02:00 s’ nachts. Hij heeft zich via de huisarts aangemeld bij een GGZ instelling in de buurt. De wachttijd is helaas 20 weken. Gelukkig kan Jan aan de slag met de App Superbrains. In Superbrains kiest Jan zelf de doelen waaraan hij wilt werken: ‘Goed Slapen’, ‘Stabiele Stemming’ en ‘Goed Plannen’. In zijn persoonlijke Toolbox ziet Jan allemaal tools die voor hem relevant zijn. Jan vult de zelftest ‘Symptomenlijst ADHD ’ in en komt erachter dat hij inderdaad bepaalde symptomen van ADHD heeft. Helemaal zeker weet hij het natuurlijk nog niet, maar hij weet nu wel waar hij aan kan werken. In de Toolbox vindt Jan een aantal tools om te proberen, hij probeert de tool ‘Agenda Gaten’, ‘Emotieregulatie’ en gaat inmiddels regelmatig lunchwandelen. Hij vindt zelfs een kant-en-klaar trainingsprogramma om beter te slapen. Jan voelt zich al een stukje beter, inmiddels start zijn behandeling en gaat hij samen met zijn behandelaar verder werken aan zijn eigen doelen.
Inzicht in klachten
In Superbrains vind je tal van oefeningen, vragenlijsten, zelftests en checks om meer inzicht te krijgen in je eigen gedachten, gedrag en gevoelens. Want wanneer je bewust bent dat je bijvoorbeeld stress ervaart en weet waar dit vandaan komt, is het makkelijker om er iets aan te doen. Heb je veel stress? Dan vind je in Superbrains een kant-en-klaar zelfhulpprogramma om jouw stress te verminderen. Superbrains richt zich heel erg op het ontdekken van symptomen, maar focust zich ook juist op het ontwikkelen van je talenten. Dat waar je goed in bent, je daar nog beter in kunt worden.
Geen wachttijden
De meeste mensen wachten ontzettend lang voordat ze professionele hulp vragen. Op het moment dat je dan eindelijk deze keuze maakt, wil je natuurlijk wel direct aan de slag. Wat veel mensen echter niet weten is dat de wachttijden voor de GGZ momenteel gigantisch lang zijn, soms wel 20 weken. In deze periode is er geen ondersteuning. Met Superbrains zijn wachttijden verleden tijd! Zodra je je aanmeldt bij een GGZ instelling kun je namelijk direct zelfstandig aan de slag met je doelen in de Superbrains App. Zo vind je als ADHD’er bijvoorbeeld een basistraining ADHD. Maar maar vind je bij een depressie juist tools om positiever in het leven te gaan staan.
NZa en Superbrains
Iedereen in Nederland moet erop kunnen rekenen dat er op tijd goede en betaalbare zorg beschikbaar is. De NZa werkt elke dag aan betaalbare zorg en houdt toezicht op zorgaanbieders en verzekeraars. Maar de NZa biedt ook ruimte voor nieuwe initiatieven in de zorg, bijvoorbeeld op het gebied van preventie. Superbrains is een van deze initiatieven.
Meer dan een Preventietool
Maar Superbrains is meer dan alleen een preventietool. Superbrains kan namelijk ook gebruikt worden als onderdeel van een professionele behandeling en als nazorgprogramma.
Meer weten over Superbrains? Neem contact met ons op.